torstai 5. tammikuuta 2017

Jääkaapin tyhjennystä, eli quornia ja kasviksia mustapapukastikkeessa

Vaikka meillä syödäänkin 90% ajasta vegaanista ruokaa, täysiä vegaaneja emme ole. Lapset syövät sekaruokaa päiväkodissa ja saatan itse valita koulun ruokalassa pelkän kasvisvaihtoehdon, jos vegaaninen ruoka vaikuttaa epäilyttävältä. Usein vaikuttaa.

Muutama ei-vegaaninen raaka-aine löytyy kuitenkin ruokalistaltamme säännöllisesti. Tällaisia ovat esimerkiksi hunaja ja quorn. Käsittääkseni vegaanistakin quornia on olemassa, mutta en ole koskaan löytänyt sitä suomalaisesta ruokakaupasta, saa vinkata jos tietää enemmän asiasta. 

Tänään lounaaksi syötiin siis quornia, tällä kertaa kuutiomallista. Kaveriksi se sai kaikki pian vanhentuvat jämäkasvikset, joita jääkaapista löytyi. Aterian kruunaa mustapaputahnasta tehty kastike.

Tuo fermentoiduista mustapavuista, soijakastikkeesta ja valkosipulista tehty tahna on yksi suosikkiaineksistani, joka sopii melkein minkä tahansa kiinalaistyyppisen ruoan maustamiseen. Ostan omani Hakaniemen aasialaisista ruokakaupoista. Tahna on todella suolaista, joten muuta suolaista komponenttia ei ruokaan tarvitse lisätä.





Quornia ja kasviksia mustapapukastikkeessa

6 isoa tuoretta herkkusientä
n. 150g bambunversoja 
2 lehteä lehtikaalia
300 g pakastettuja quornkuutioita

2 vartta kevätsipulia
n. 2 dl sinimailasen ituja

4 rkl öljyä paistamiseen

Kastike:

2 valkosipulinkynttä
peukalon kokoinen pala inkivääriä
3 kukkurallista ruokalusikallista mustapaputahnaa
2 ruokalusikallista sokeria
2 ruokalusikallista riisiviinietikkaa
2 ruokalusikallista maissitärkkelystä
3 dl vettä

Aloita sekoittamalla kastike. Hienonna valkosipuli ja inkivääri. Lisää joukkoon muut kastikeaineet ja sekoita kunnes maissitärkkelys liukenee.

Viipaloi herkkusienet ja pilko bambu tikuiksi tai suikaleiksi. Itse käytän kokonaisena säilöttyjä bambunversoja, mutta kaupan valmiit suikaleet käyvät sellaisenaan. Poista lehtikaaleista kova ruoto ja revi tai pilko suupaloiksi.

Pilko erilliseen kulhoon kevätsipulit noin sentin mittaisiksi viipaleiksi.

Kuumenna wokkipannussa puolet öljystä. Paista jäisiä quornkuutioita, kunnes ne saavat hiukan väriä. Siirrä lautaselle odottamaan.

Lisää pannuun loput öljyt, herkkusienet, bambut ja lehtikaali. Paista muutaman minuutin ajan. Lisää quornit takaisin pannulle ja paista kaikkia aineksia vielä noin minuutin ajan koko ajan sekoitellen.

Sekoita kastike kunnolla ja kaada se pannulle kasviksien ja quornin joukkoon. Sekoittele, kunnes kastike sakenee.

Ota pannu pois levyltä ja sekoita joukkoon kevätsipuli ja idut. 

Kaada ruoka tarjoiluastiaan, jottei se jatka kypsymistä kuumalla pannulla. Tarjoa esimerkiksi jasmiiniriisin kanssa.




Pakkanen jatkuu edelleen, illan harrastussuunnitelmat menivät mönkään koska auto ei lähde käyntiin. No, pitää ehkä paistaa illalla lettuja ja keittää kuumaa kaakaota, jos ne vaikka helpottaisivat vähän harmistusta ;)

-piiji

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti